Otroški avtosedeži

Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži so skladno z hitrim, neprestanim razvojem tehnike, avtomobilizma, prometa, prometnic, slediti vsem tehničnim, varnostnim, zdravstvenim in drugim zahtevam, ki jih zavedanje, želja in zahteve po varnem prometu na vsakdanjih poteh vsak posameznik brez dvoma želi, pa tudi zahteva.

V času od začetka razvoja avtomobilizma in prevoznih sredstev so otroški avtosedeži doživeli veliko majhnih, večjih pa tudi revolucionarnih sprememb. Pri razvoju, ki so ga bil otroški avtosedeži deležen v svoji zgodovini, je bilo vodilo razvoja in generator napredka ter iskanje vedno boljših rešitev, odgovorno zavedanje vseh o vseh posledicah, ki jih s seboj nosi vedno večje število udeležencev na cestah. Pri tem odgovornem zavedanju predvsem potencialnih nevarnostih, ki se velja ozreti nekaj desetletji nazaj, v čase otroštva naših prednikov, pa smo  že priča osupljivim dognanjem in spoznanjem. Varnostni pas je bil že redkost, privezovanje z varnostnim pasom domena redkih, otroci so sedeli na sedežih, kjer je bilo tisti trenutek najbolj praktično, pa naj si bo v naročju, na sedežu, ali založeni med nakupljene stvari v trgovini. Od takrat do danes se je zavedanje, da ima takšno nameščanje otrok lahko hude in tragične posledice in dan današnjih otroški avtosedeži v avtu ni noben privilegij ali razkošje, ampak nujno zlo, brez katerega si prevažanje otrok ne predstavljamo.

Seveda otroški avtosedeži v avto niso prišeli sam od sebe, potrebno je bilo veliko vzgojnih pa tudi kaznovalnih prijemov, da se je njih uporaba pri prevozu otrok v cestnem prometu, prijela kot stalnica.

Poleg same uporabe so otroški avtosedeži doživeli spremembe in jih doživljajo še danes. Seveda spremembe še zdaleč niso bile tako revolucionarne, ko so varni  in udobni otroški avtosedeži današnjih dni, nadomestili mesta za otroke v neprivezanih sedežih ali založene med nakupovalne vrečke. Danes spremembe, ki jih doživljajo otroški avtosedeži, gredo predvsem v smeri večanja varnosti, udobja ter dobrega počutja otroka pri vožnji v vozilu.  Veliko sprememb je poleg načela, v avtomobile sodijo otroški avtosedeži pri prevozu otrok, tudi oprema vozil, saj je danes že težko najti nov avto, ki ne bi imel serijsko vgrajenih sistemov za pritrjevanje otroškega sedeža. Naprednejši proizvajalci, vsi ki imajo varnost zapisano kot prioriteto v razvoju, njihova blagovna znamka pa je sinonim za varnost,  integrirani otroški sedeži v ponudbi tako serijske kot dodatne opreme niso redkost.

Vsekakor otroški avtosedeži, pa naj si bo starejšega ali novejšega datuma, cenejšega ali prestižnega razreda ni privilegij in razkošje, ampak je nuja pri varnem in odgovornem prevozu otrok v cestnem prometu.