Vneto grlo in lajšanje bolečine, kako to storite sami

Vneto grlo, bolečine v grlu nas največkrat presenetijo v zimskem času. Vneto grlo in ostale napotke si lahko preberete tukaj. Je boleče grlo posledica bolečin v grlu? Boleče grlo povezujemo z različnimi simptomi, najbolj pogosto pa se pojavljajo neprijetno skelenje in praskanje v žrelu, pekoč občutek v žrelu, boleče požiranje, izsušenost grla in žrela, oteklost in vnetje sluznice ter hripavost in bolečine pri govorjenju. Vneto grlo ali vnetje žrela? V resnici govorimo o bolečinah v žrelu, ljudje pa raje uporabljajo izraz »boleče grlo«. Vnetje žrela spremlja predvsem pekoča bolečina pri požiranju.

 vneto grlo

Vneto grlo pa poleg bolečin spremlja še hripav glas. Pekoče žrelo je lahko znak okužbe z virusi prehlada ali kakšne druge infekcijske bolezni. Akutno vnetje je lahko kataralno (povzročajo ga virusi) ali gnojno (povzročajo ga bakterije). Kataralno vnetje spremlja bolečine v grlu in značilen občutek tujka v grlu in občutek suhe žrelne sluznice. Pacient težko požira, ima zmerno zvišano temperaturo, se slabo počuti, sili ga na kašelj. Pri gnojnem vnetju so pacientove težave precej hujše.

Zdravljenje kataralnega vnetja žrela naj bo usmerjeno predvsem v lajšanje bolnikovih težav. Ker govorimo o virusnem vnetju, je jemanje sinteznih zdravil nesmiselno. Ljudje preveč posegajo po zdravilih, ki so premočna in pozabljajo na naravna zdravila, ki organizmu pomagajo po mnogo sprejemljivejši poti, npr. islandski in gozdni lišaj, smrekovi vršički, žajbelj ipd.

Vneto grlo je lahko akutno ali kronično obolenje. Oslabljen obrambni mehanizem telesa, preobremenitev glasu z glasnim govorjenjem ali petjem, pa tudi razdraženost dihal zaradi kajenja, veliko prašnosti ali presuhega zraka najpogosteje povzročajo boleče grlo. Vzroki so lahko tudi psihične narave. Pomembno je, da se zavedamo vzroka in ga čimprej odpravimo. Bolečine v grlu so lahko dobra novica, saj nam sporočajo, da smo na neki točki zdrznili iz ravnovesja. Sedaj je torej čas, da se umirite in povrnete nazaj v ravnovesje. Boleče grlo sanirajte z zeliščnimi čaji, grgranjem slane vode, propolisom, medom.