Moje delo – portal za pot do zaposlitve

Iskanje zaposlitve predstavlja velik stres tako za mlade kot starejše iskalce zaposlitve. Če imajo prvi premalo izkušenj,  se drugih delodajalci bojijo zaradi stereotipnega razmišljanja. Na poti do zaposlitve lahko pomaga portal moje delo, ki nudi možnost iskanja zaposlitve, hkrati pa iskalce zaposlitve opremi z znanji, da je to iskanje vsaj nekoliko lažje.

Kako uporabljati portal moje delo?

Portal zajema več rubrik, za iskalce zaposlitve sta pomembni dve – delovna mesta ter rubrika za iskalce. Prva je namenjena iskanju delovnih mest tako po kategorijah, regijah kot mestih, ločeno pa so vodena tudi delovna mesta namenjena osebam s študentskim statusom. V tej rubriki delodajalci objavijo svoja prosta delovna mesta, pogoje, ki jih morate izpolnjevati za njihovo zasedbo ter načine prijave na želeno delovno mesto.

Delo

V rubriki za iskalce pa najdete rubriko pogosto zastavljenih vprašanj, kjer lahko preverite ali se vam porajajo podobna vprašanja kot drugim iskalcem in hitro najdete odgovor nanje. V splošni rubriki prostih delovnih mest lahko poiščete nasvete o tem, kako izboljšati svoje karierne možnosti, kako se lotiti iskanja zaposlitve, kako na trgu dela izstopati in podobno. Preverite tudi, kaj mora vsebovati vaša pogodba o zaposlitvi, prav tako pa preverite, kaj delodajalec sme oziroma česa od vas ne sme zahtevati. Na sklepanje pogodbe o zaposlitvi namreč ne smeji vplivati podatki o vašem zakonskem stanu, nosečnost, število otrok, verska pripadnost, nacionalnost in podobno. Teh podatkov delodajalec torej ne sme zahtevati, razen, če so neposredno povezani z vašim novim delovnim mestom.

Za uspešno iskanje zaposlitve je ključno, da veš čas redno spremljate objave prostih delovnih mest, sledite novicam na področju zaposlovanja (pa tudi izvrševanja delovnih razmerij), preverite svoje pravice in dolžnosti, prav tako pa ne pozabite redno nadgrajevati svojih spretnosti in znanj. Čeprav se morda zdi, da je obdobje brezposelnosti, obdobje izgubljenega časa ni tako. Lotite se branja literature, spletnih izobraževanj (ogromno jih je brezplačnih) ter bodočega delodajalca prepričajte, da ste prava izbira.