Pri obnovi fasade lahko računate tudi na subvencijo EKO sklada

Danes že skoraj da ptički na veji čivkajo, kako pomembna je dobra, kvalitetna in ustrezno debela fasada. Prav tako je pomemben jasno tudi material in način polaganja fasade. Če vse ni narejeno kot mora biti, lahko zaradi fasade sicer računate na prihranke tako pozimi kot tudi poleti, vendar pa vseeno prihranki ne bodo takšni, kot bi si želeli. Kljub vsemu pa se še vedno danes dogaja, da se ljudje odločijo za obnovo fasade pri starejših hišah, vendar pa zaradi stroška ves čas samo gledajo na ceno. Prav zato se potem odločijo za tanjše fasade, da je cena čim nižja, le redki pa se zavedajo, da je na voljo subvencioniranje fasade. Prav subvencioniranje fasade predstavlja tisto razliko med debelejšo in tanjšo fasado. Morda se marsikomu sicer zdi, da sam tudi slučajno ne zna priti do subvencije EKO sklada, vendar pa postopek sploh ni težak in če se boste odločili pri podjetju Libelagroup za polaganje in izvedbo fasade, potem vam bodo kar tam pomagali pri izpolnjevanju obrazcev in pridobitvi vsega potrebnega. Če se odločite za subvencioniranje fasade, potem se vam praktično v celoti pokrije višji strošek zaradi večje debeline, torej nikakor ne morete reči, da se debelejša izolacija ne izplača, saj je treba še toliko in toliko doplačati.

fasade

V osnovi je za subvencioniranje fasade potrebno izpolnjevanje prvega pogoja, to jo pridobljeno gradbeno dovoljenje pred začetkom leta 2003, hkrati pa mora v hiši nekdo bivati; vseeno so vikendi, garaže ipd. izločeni. Hkrati pa je določena max višina subvencije v višini 2.400 € za velikost hiše do 200 m2 oz. 3.600 € za velikost hiše do 300 m2. Da pa dobite še kaj več, pa lahko računate na 25 % celotne investicije za cokel, police, postavitev odra in izoliranje sten.

Kakor koli že, če se vam navedene vrednosti vseeno ne zdijo tako zelo visoke in ne predstavljajo tako velikega deleža v celotnem strošku, pa se morate vseeno zavedati, da kakor koli že, fasade predstavljajo nek strošek, pa če se odločite za izolacijo stiropora debeline 3 ali 5 cm, boste odšteli manj le za stiropor, za zaključni sloj, mrežico, lepilo in vse ostalo, kar sodi zraven izdelave fasade, pa imajo enako vrednost. Če pri tem kaj dobite od države, pa je jasno še toliko bolje.