Kako poteka podaljšanje .si domene?

Zmotno je misliti, da se delo spletnega mojstra s postavitvijo spletne strani konča. Takrat se namreč šele dobro začne, saj vzdrževanje spletne strani zahteva kar nekaj dela, pa tudi veliko pozornosti – treba je skrbeti za to, da je programska oprema vedno posodobljena, hkrati pa moramo neprestano paziti na to, da je spletno gostovanje urejeno in dovolj zmogljivo, ter da je domena varno registrirana za čim daljši čas oziroma da ob pravem času opravimo podaljšanje domene. Prav slednje je izjemnega pomena – če domena poteče, jo lahko za vedno izgubimo, gotovo pa bomo doživeli izpad spletne strani in negodovanje naših obiskovalcev. Treba je dobro skrbeti tudi za domeno, kar spletni mojstri prevečkrat pozabljajo.

Domena s končnico .si je slovenska lokalna domena pod okriljem Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnes. Domeno .si lahko fizična ali pravna oseba registrira za obdobje od enega do petih let, nato pa vedno obstaja možnost za podaljšanje .si domene. To je treba pravočasno opraviti, saj v nasprotnem primeru na dan poteka domene spletna stran preneha delovati oziroma je obiskovalci ne morejo najti na običajnem naslovu. Če za podaljšanje domene poskrbimo pravočasno, pa bo spletna stran nemoteno delovala vse do novega datuma.

podaljšanje domene

Tako kot registracijo tudi podaljšanje .si domene lahko opravimo za različna časovna obdobja, od enega do petih let vnaprej. Domeno navadno podaljšamo v zadnjih tednih pred potekom – podaljšanje je možno v času 180 dni pred datumom izteka domene. Seveda je pametno domeno podaljšati čim prej, saj se lahko zgodi, da se v zadnjih dneh zgodi kakšna nepredvidena situacija ali pa da preprosto pozabimo. Če domene ne podaljšamo, ta preide v karanteno, ki traja 30 dni, nato pa je domena iz registra izbrisana in na voljo za registracijo vsakomur. V času karantene domena ni aktivna, je pa še vedno možno podaljšanje.

Samo podaljšanje .si domene je precej enostavno, saj za vse poskrbi registrar. Lastnik domene mora pri registrarju vložiti zahtevo za podaljšanje (pri nekaterih registrarjih je možno izbrati opcijo avtomatskega podaljševanja), nato pa registrar sproži podaljšanje pri Arnesu. Seveda je treba podaljšanje domene plačati – pri večini registrarjev je cena podaljšanja enaka ceni prve registracije, v nekaterih primerih pa je prva registracija cenejša, tako da moramo biti pozorni na različne cene. Vsekakor pa se ne splača čakati na iztek domene in jo potem podaljšati po nižji ceni – razlike so veliko premajhne, da bi zanje tvegali izgubo domene oziroma trpeli mesec dni izpada spletne strani. Najbolj pametno je redno in pravočasno podaljševati domeno za čim daljši čas.