Kaj je izgorelost na delovnem mestu?

O tem, kaj je izgorelost na delovnem mestu, si več preberite tukaj. Izgorelost na delovnem mestu je stanje fizične, čustvene in duševne izčrpanosti, ki jo povzroča dolgotrajna vpletenost v čustveno zahtevne situacije. Stanje utrujenosti ali frustracije, ki ga povzroča predanost cilju, načinu življenja ali odnosu, ki ni prinesel pričakovane nagrade. Obe definiciji zajemata bistvo izgorelosti, pri čemer prva poudarja vlogo, ki jo ima pri tem izčrpanost, druga pa se osredotoča na občutek razočaranja, ki je v njenem jedru.

kaj je izgorelost na delovnem mestu

Vsak se lahko izčrpa. Pri izgorelosti je tako ganljivo to, da prizadene predvsem ljudi, ki so zelo predani svojemu delu. Medtem ko je izgorelost na delovnem mestu mogoče premagati s počitkom, je bistveni del izgorelosti globok občutek razočaranja, ki ga ne doživljajo ljudje, ki lahko na svoje delo gledajo bolj cinično.

Preberite si 13 opozorilnih znakov, da ste na robu izgorelosti: negativen in kritičen odnos v službi, strah vas je iti v službo in želite oditi, ko ste tam, nizka energija in malo zanimanja za delo, težave s spanjem, odsotnost z dela, občutek praznine, doživljanje fizičnih težav, kot so glavoboli, bolezen ali bolečine v hrbtu, zlahka vas razdražijo člani ekipe ali stranke, imate misli, da vaše delo nima pomena, čustveno odmikanje od kolegov ali strank, občutek, da vaše delo in prispevek ostajata neprepoznana, kriviti druge za svoje napake, razmišljate o tem, da bi pustili službo ali zamenjali vlogo ter stres in izgorelost. Kakšna je torej razlika med stresom in izgorelostjo? Čeprav si delita nekatere značilnosti, obstajajo izrazite razlike.

Stres je pogosto razmeroma kratkotrajen in pogosto nastane zaradi občutka, da je delo ušlo nadzoru. Stres lahko doživljate več dni zapored, še posebej, ko delate na velikem projektu ali v kratkem roku. Ko pa se situacija spremeni, se stres pogosto zmanjša ali popolnoma izgine. Stres lahko dolgoročno vpliva na vas, če se s temi stvarmi nenehno srečujete. Izgorelost na delovnem mestu pogosto traja dlje časa. Morda jo boste doživeli, če mislite, da je vaše delo nesmiselno; ko obstaja razlika med tem, kar trenutno počnete in tem, kar resnično želite početi; ali ko se stvari spremenijo na slabše – na primer, ko izgubite podpornega šefa ali ko se vaša delovna obremenitev poveča nad vzdržno točko. Sčasoma to pripelje do cinizma, izčrpanosti in včasih do slabe uspešnosti. Vzroki za izgorelost na delovnem mestu so različni. Pomagate pa si lahko tudi s konopljinimi pripravki za premagovanje stresa in izgorelosti.