Beljakovine in proteini

Avtomobili delajo na bencin, dizel in pa elektriko, ljudje pa uporabljamo drugačno gorivo. To gorivo so beljakovine. Viri tega tipa goriva so obnovljivi, saj jih pridobimo iz mesa, semen, stročnic in žit tudi iz mlečnih izdelkov in jajc. Povprečen človek naj bi vsak dan dobil od 46-56g beljakovin v svoji prehrani. V kolikor beljakovine telo ne dobi, jih začne pridobivati iz samega sebe, dejansko začne telo jesti samega sebe.

beljakovine

Določeni ljudje potrebujejo večji odmerek beljakovin, vendar hrana ki vsebuje beljakovine, vsebuje tudi druga hranila. Zato recimo športniki, namesto da bi ob treningu pojedli pet sendvičov, vzamejo beljakovinski napitek iz praška ki je popolnoma varen, v primeru da ga uporabljajo kot piše v navodilih. Te beljakovinske/proteinske praške, lahko kupite na strani nanox.si/proteini-beljakovine. Sedaj, živeti ne bi mogli tako, da bi jedli samo te praške in beljakovine, saj telo za svoje delovanje potrebuje tudi druge stvari. Ti praški so zgolj dodatek k prehrani za tiste, ki imajo v življenju veliko fizičnega napora, ki si ga ustvarijo sami z namenom pridobivanje mišične mase in moči, ali pa zaradi raznih treningov zaradi katerih potrebujejo več energije, kot pa normalen človek.

Za beljakovine, ki so različnega izvora, recimo živalskega ali pa rastlinskega pa velja tudi to, da so nekateri lažje drugi pa težje prebavljivi. Zgodi se lahko tudi to, da lahko določeni proteini, večinoma tisti v mleku, pšenici tudi v arašidih ali pa drugih oreščkih, povzročijo alergično reakcijo. Zato recimo določeni ljudje ne morejo prebavljati ali piti mleka, ti lahko recimo vseeno pijejo kefir, potem nekateri ljudje se izogibajo oreškom, drugi pa ne jedo kruha iz pšenice, saj so alergični na te beljakovine, lahko pa jedo koruzni kruh, ki pa je po pravici povedano, še bolj okusen od pšeničnega, tako da jim ni hudega. Lahko pa ti ljudje jemljejo praške, ki imajo beljakovine iz rastlinskega izvora in so povsem varni in primerni za vegane, vegeterjance, in ljudi ki so alergični na zgoraj omenjene beljakovine.