Razni otroški avtosedeži

Otroški avtosedeži so sedeži v vozilu, kateri so namenjeni prevozu mlajših oseb v cestnem prometu. Glede lastnosti, ki jih otroški avtosedeži imajo, štejemo za ustrezne tiste, ki imajo predpisom ustrezne lastnosti. Predpisom ustrezne lastnosti poleg tega zahtevajo, da so otroški avtosedeži primerno nameščeni, ter da so pravilno izbrani glede na starost, težo in velikost otroka, ki se bo v njem prevažal.

Ob nakupu so otroški avtosedeži velikokrat težek zalogaj, saj se ne moremo odločiti o samih lastnostih, o primernosti skozi daljše obdobje uporabe, nameščanje in privezovanje otroka v sedež, nameščanje na sedalno mesto v vozilu in podobno.  Najlažja izbira bo takrat, ko se v prvi vrsti posvetimo varnostnim elementom in lastnostim, ki v primeru večjih pojemkov varujejo otroka. Otroški avtosedeži morajo kot prvo omogočati udobno sedenje, brez kakršnih koli pritiskov ali oteženega sedenja. Zaščita in podpora glave mora biti ustrezna otrokovi velikosti, starosti in teži. Uporaba varnostnih elementov kot so varnostni pas mora biti preprosto, predvsem mora biti enostavno zapenjanje v smislu določitve ustrezne in optimalne zatezne sile. Vsi našteti varnostni elementi morajo biti izbrani z odgovorno zahtevo varnega blaženja pojemka v primeru močnejšega zaviranja ali trka.

Otroški avtosedeži vse varnostne elemente nudijo le ko so pravilno nameščeni v vozilo. So pomembno poglavje pri izbiri v trgovini, velja jih tudi dobro preizkusiti v praksi na našem vozilu. V primeru zadrege in nejasnost je za informacije dobro vprašati prodajalca, tudi prošnja za demonstracijo zapenjanja v naše vozilo ne bo odveč. Dobra lastnost, ki smo jo vajeni že iz drugih področjih je, da se dobre navade začnejo z dobrim poukom in skrbni sledenjem ter upoštevanjem navodil. Vsekakor zahtevajmo, da nam prodajalec poleg razlage in demonstracije omogoča tudi naše praktično preverjanje ter popravke v primeru nepravilne uporabe postopkov pripenjanja. Pri tem se je modro seznanit z osnovnimi elementi varnosti v vozilu, saj so dan danes varnostni elementi na vsakem vozilu. Tako bodo bili v primeru uporabe v več vozilih, preko prepoznavanja osnovnih varnostnih elementov, otroški avtosedeži še toliko bolje uporabljeni in izkoriščeni.

Nemalo dilem otroški avtosedeži sedeži povzročajo takrat, ko jih nameravamo kupiti za daljše obdobje. Dileme se tičejo predvsem glede odraščanja in rasti otroka. Rast otroka, povečanje teže in velikosti, se spreminja predvsem v odnosu do varnostnih elementov.  Veliko tovrstnih dilem otroški avtosedeži rešujejo z pestro izbiro vrst in tipov, ter ustrezno kategorijo izdelkov. Otroški avtosedeži, ki jih nameravamo uporabljati v daljšem časovnem obdobju so na voljo pri večini prodajalcev, ti nam bodo znali svetovati na podlagi odločitev predhodnih kupcev.