Potrebujete spletno gostovanje?

Če hočete imeti spletno stran na spletu, potem potrebujete spletno gostovanje. Takšno gostovanje ponuja ogromno ponudnikov po celi Sloveniji, nekateri imajo svoje strežnike v Sloveniji, nekateri pa tudi v tujini. Njihove cene gostovanja so prav tako različne, razlog teči v storitvah, ki jih podjetja nudijo, pa tudi v certifikatih, ki jih podjetja imajo. Neko razmerje med storitvami in ceno je, vendar lahko v Sloveniji dobite ugodno in zanesljivo spletno gostovanje.

spletno gostovanjeMoramo vedeti, da gostovanje na strežnikih ni ravno preprosta zadeva in da takšnih storitev, katere bodo kvalitetne ne more priskrbeti ravno vsak smrkavec. Za spletno gostovanje spletnih strani, ali trgovin ali karkoli drugega so potrebni strežniki. Te naprave niso podobne navadnim namiznim računalnikom, imajo več procesorjev in znatno več spomina ter več diskovnega prostora.

Podatki na disku pa se lahko kaj kmalu izgubijo, če se disk pokvari, zato so vsi podatki zapisani dvakrat na različnih diskih. To se naredi z uporabo RAID polji. Ponavadi so ti podatki napisani zaporedno tako, da imamo na disku A podatke 1, 3, 5, na disku B pa podatke 2, 4, 6. To omogoča hitrejši dostop do podatkov, takšno spletno gostovanje še ni odporno proti izgubi podatkov. To se naredi še tako, da imamo disk C na katerem so podatki iz diska A in disk D na katerem so podatki iz B.

Takšno spletno gostovanje je potem še kar dobro zavarovano proti izgubi podatkov. Lahko pa še zmanjka elektrike, in strežniki prenehajo delovati. Ta problem se reši z uporabo UPS naprav in agregatov. Prva ima shranjena električno energijo za nekaj minut oziroma kakšno uro, toliko da je dovolj časa, da se lahko agregati zaženejo in poskrbijo za električno energijo.

Sobe za spletno gostovanje pa morajo imeti tudi klimo. Idealna temperatura za strežnike je nekje med 15 in 18 stopinj. Te strežnike je potrebno hladiti, da lahko vedno delujejo z enako zmogljivostjo, hkrati pa s hlajenjem tudi preprečimo, da bi se kakšen procesor scvrl.

Za večjo redundanco morajo sistemi za spletno gostovanje biti podvojeni, tako da v primeru če neka naprava ne dela, lahko delo prevzame druga.