Zobna proteza za čase, ko nas lastni zobje ne marajo več

Zobna proteza je nekaj čemur smo vsako leto bližje in nam ne bo ušlo. S starostjo se naše število zob iz leta v leto manjša dokler ni žvečenje bolj kot ne nemogoče. Razlogov za izgubo zob je več; od parodontalne bolezni, kariesa do poškodbe zob. K sreči nas na koncu te poti čaka umetni nadomestek našim izpadlim prijateljem.

zobna proteza

S spletom in vsemi mediji, ki so nam danes na voljo, se ljudje vse bolj zavedajo kako pomembno je ohranjati lastne zobe. Zaradi tega je zobna proteza potrebna vedno kasneje v našem življenju. Seveda je neizogibna, zato le berite dalje. Ob izgubi še tistega zadnjega zoba, ki ga ne bomo pogrešali, je čas, da se posvetujemo z zobozdravnikom. Ste na točki kjer je pomembno, da se izgubljene zobe nadomesti, kar pomaga ohraniti tiste, ki jih še imate. Zobna proteza vam lahko pomaga obnoviti govor, žvečenje in požiranje. Kakšno protezo boste dobili, je odvisno od vaše želje, finančne zmožnosti in seveda koliko zob vam je ostalo. Vse proteze imajo svoje prednosti in slabosti katere je vredno pretehtati. Za tiste, ki ste izgubili vse zobe, imate na voljo totalno zobno protezo, ki je snemljiva, kar pomeni, da jo lahko jemljete iz ust. Če še imate zobe potem vam je na voljo dela zobna proteza. Tako kot že ime pove, nadomesti samo nekaj zob in je prav tako snemljiva. Za tiste, ki proteze nočete jemati iz ust obstaja fiksna različica. Izdelana je iz porcelana in daje občutek kot, da so zobje vaši in naravni.

Zobna proteza je velika sprememba, saj se v ustih občuti kot nekakšen tujek. Da se nanjo navadimo sta potrebna potrpežljivost in čas. Na začetku lahko, tako kot z vsem novim, pričakujete nekaj težav pri izgovarjanju nekaterih glasov in žvečenju. Toda to ni nič v primerjavi s tem, da boste lahko sedaj na slikah ponovno kazali vse zobe.