Zaprtost v nosečnosti je zelo pogosta težava nosečnic

Vsi smo se verjeto vsaj enkrat v življenju spopadali z zaprtostjo, zato vemo, da je zelo neprijetno in na trenutke tudi boleče. Zaprtost v nosečnosti pa je povsem običajne pojav, saj se z njim spopada 11 do 38 % nosečnic. Dokazano je, da je zaprtost posledica tako fizioloških kot tudi anatomskih sprememb, ki so značilne za to obdobje.

Zaprtost je zelo neprijetna težava, če pa se zgodi v obdobju nosečnosti, je toliko bolj izrazita. Obdobje, ki bi moralo biti najlepše v življenju, nenadoma postane izjemno težavno. Razveseljivo pa je, da zaprtost v nosečnosti lahko tudi preprečimo. Prvi ukrep je zdrava in uravnotežena prehrana in primerna količina gibanja.

Zaprtost v nosečnosti

Zakaj je zaprtost v nosečnosti tako pogosta?

Nosečnost je obdobje, ko se v telesu dogajajo številne hormonske spremembe. Te so najpogostejši razlog, da v obdobju nosečnosti pogosteje prihaja do prebavnih težav. Glavni krivec je hormon progesteron, ki pogosto upočasni premikanje hrane po prebavnem traktu, zato je zaprtost v nosečnosti še pogostejša. K temu pa pripomore tudi povečana absorpcija vode v črevesju, kar dodatno izsuši blato.

To pa niso edini dejavniki tveganja, ki jih poznamo. Ne smemo pozabiti tudi na pomanjkanje gibanja, povečano potrebo po mineralih in povečano maternico. Zaprtost v nosečnosti sicer ne povzroča resnejših zapletov. Zagotovo pa negativno vpliva na vsakdanje življenje in je za nosečniško slabostjo druga najpogostejša težava, s katero se spopadajo nosečnice.

Zaprtost v nosečnosti je najbolje zdraviti z naravnimi odvajali

Če se sprašujete, kaj storiti v primeru zaprtosti v nosečnosti, potem je razveseljivo, da jo je v večini primerov s kakovostno in uravnoteženo prehrano mogoče lajšati in celo preprečiti. Pri tem so še posebej dobrodošla določena živila, kot so jabolka, hruške, suhe slive, marelice, buče in lanena semena. Ta vsebujejo veliko vlaknin, zato dodatno pospešujejo delovanje črevesja.

Če to ni dovolj, potem je zaprtost v nosečnosti najbolje zdraviti z odvajalnimi sredstvi, katerih uporaba naj bo le kratkotrajna in občasna. Priporočljivo je izbrati osmotska odvajala med katerimi je izjemno priljubljena tudi naravna mineralna voda Donat. Ta sicer nima nobenih posebnih stranskih učinkov, a je kljub temu priporočljivo upoštevati navodila za pitje.