Uspešno spopadanje s simptomi menopavze

Prvi simptomi menopavze se lahko začnejo pojavljati že zgodaj, lahko po 45. letu, vendar pa simptomi menopavze niso enaki pri vseh ženskah in se pojavljajo pri različnih starostih. Začetek menopavze označujemo, ko začne izostajati menstruacija. Redko se zgodi, da bi se to zgodilo nenadoma. Najpogosteje se to opazi tako, da postane menstrualni cikel nereden pa tudi, če postaja menstruacija bolj boleča in močnejša. Obstajajo primeri, ko so ženske lahko več mesecev brez menstruacije, nato pa je ta izjemno močna.

 simptomi menopavze

Med najbolj pogostimi simptomi menopavze so vsekakor navali vročine in s tem povezano potenje, ta simptom se pojavi pri več kot 80 % ženskah. Ta pojav naj bi povzročila motnja v delovanju dela možganov, ki uravnava telesno temperaturo. Motnja pa nastane zaradi spremenjenih ravni hormonov. Potenja se nemalokrat dogajajo tudi ponoči kar moti spanec in posledično vpliva negativno na kakovost življenja. Med naslednjimi simptomi je kopičenje kilogramov. Poleg staranja pri katerem se naravno zmanjša tudi telesna dejavnost pa so za povečanje telesne teže odgovorne tudi hormonske spremembe. Z redno telesno dejavnostjo in zdravim načinom prehranjevanja lahko sami prispevate, da ti simptomi ne bodo tako močni.

Naslednji simptomi menopavze so potrtost, razdražljivost in tesnoba. To bi lahko opisali tudi kot spreminjanje razpoloženja. Za to so seveda spet krive hormonske spremembe, ki vplivajo na delovanje možganov. Verjetno so ti znaki bolj pogosti, kot pa se tega zavedamo. Hormonske spremembe lahko povzročijo tudi depresijo. Lahko se začnejo pojavljati tudi bolečine v mišicah in sklepih. Med druge simptome uvrščamo tudi vse bolj pogoste glavobole, lahko se pojavi pozabljivost, motnje spanja, ki so lahko posledica vročinskih oblivov.

Zaradi hormonskih sprememb postane vezivno tkivo pod kožo manj prožno kar se odraža na čvrstosti kože, pa tudi na drugih organih kot je mehur, zmanjša se vaginalni izcedek kar osuši nožnico, posledica pa so težave pri spolnih odnosih. Menopavza ima vpliv tudi pri nastanku osteoporoze. K temu so sicer bolj nagnjenje ženske, ki imajo osteoporozo v družini. Tako kot vsako življenjsko obdobje prinese tudi obdobje menopavze svoje prednosti in slabosti. Za lažje spopadanje s simptomi menopavze pa lahko največ naredimo same z zdravim življenjskim slogom, ki zajema uravnoteženo prehrano in zadostno količino gibanja pa tudi sproščanja.