Računalniške miške

Brezžične računalniške miškeBrez računalniške miške si dela z računalnikom ne znamo predstavljati. Računalniška miška je vhodna naprava, ki zaznava dvodimenzionalno gibanje glede na njeno delovno površino. To gibanje se prevaja v gibanje kazalca na zaslonu osebnega računalnika. Miška torej omogoča komunikacijo med človekom in računalnikom.

Kot že ime pove, imajo računalniške miške obliko miši, saj se tako lepo prilagodijo človeškim dlanem. Običajno so opremljene s tremi gumbi. Levi gumb omogoča izbiranje vsebine na zaslonu in potrjevanje ukazov. Z enojnim klikom na desni gumb prikličemo dodatne možnosti, kot so nastavitve zaslona, ustvarjanje nove mape, izpis lastnosti programa in podobno. Srednja tipka je ponavadi kolesce, ki poleg pritiska omogoča tudi vrtenje, s čimer se hitreje premikamo po zaslonu gor in dol. Novejše računalniške miške imajo še en ali dva gumba ob strani, ki nam olajšata premikanje na prejšnjo in naslednjo stran, ko brskamo po spletu.

Glede na tehnološke izvedbe delimo računalniške miške po načinu sledenja in povezavi z računalnikom. Miška lahko za premikanje uporablja kroglico ali optični senzor. Pri mehanski miški kolesci sledita premikajoči se kroglici in premike preneseta na optični kodirni disk in senzorje. Senzorji preberejo svetlobne impulze in jih pretvorijo v koordinate X in Y. Problem take miške je, da se med kroglico nabira prah, ki ga je potrebno očistiti, sicer se kroglica zatika. Optična miška lahko deluje na vsaki podlagi. LED dioda osvetljuje površino pod miško. Svetloba se odbija od površine nazaj proti senzorju. Ta dobljene informacije pretvori v digitalno obliko in pošlje proti računalniku. Takšne računalniške miške so namenjene bolj zahtevnim uporabnikom, še posebej ljubiteljem računalniških iger. Nato je šel razvoj naprej k laserskim miškam, ki imajo še precej višjo natančnost in hitrost sledenja.

Problem žičnih mišk je, da jih zaradi omejitev glede dolžine kabla lahko uporabljamo le na določeni razdalji. Zaradi tega so razvili brezžične računalniške miške, ki so preko radijske tehnologije povezane s sprejemnikom v računalniku. Tako lahko z računalnikom upravljamo tudi z nekaj metrov razdalje. Njihova slabost je ta, da delujejo na baterije, ki jih je potrebno zamenjati, ko se izpraznijo. Najnovejše brezžične miške imajo namesto baterij akumulator, kateremu ena polnitev zadošča za več mesecev delovanja.