Propolis je koristen za človeka

Čebele spremljajo človeka že od začetka zgodovine in mu dajejo snovi, ki jih nato človek uporablja za svojo korist. En izmed teh pridelkov je tudi propolis. Pripisujejo se mu veliko pozitivnih lastnosti, ki so razlogi zakaj je pametno uporabljati propolis. Vsako gospodinjstvo bi doma moralo imeti vsaj stekleničko propolisa, saj lahko z njegovo pomočjo zdravimo različna bolezenska stanja. Poleg tega pa so naravne snovi veliko boljše za človeški organizem, kot pa zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarnah.

Kaj sploh je propolis?

Ko govorimo o propolisu, ga navadno najdemo v tekoči obliki. V resnici pa je to smolasta in lepljiva snov, ki jo najdemo na panju. Čebele ga zato uporabijo kot gradbeni material in z njim premažejo stene svojega panja. Njegova  glavna lastnost je, da čebele in tudi panj varuje pred zunanjimi vplivi, ki bi lahko povzročili različne bolezni.

Za isti razlog ga uporabljamo tudi ljudje. Z njim ravno ne mažemo notranjih sten našega stanovanja, uporablja pa se za zaščito pred in med prebolevanjem različnih bolezenskih stanj, ki so pogosta med ljudmi. V propolisu je namreč več kot 200 različnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem človeka. Poleg čebelje smole, je propolis sestavljen še iz eteričnih olj in cvetnega praha. Ima veliko vitaminov in mineralov.

Zakaj uporaba propolisa?

Uporaba propolisa je primerna za vsakega, ne glede na starost. Največkrat se ga uporablja pri zdravljenju različnih boleznih ustne votline. To pomeni da je dobro zdravilo, če imate vneto ustno votlino ali pa žrelo. Prav tako je najboljše domače zdravilo pri prehladnih obolenjih. Uporablja se ga lahko tudi, če imate afto, saj predel tudi omrtviči. Uporablja se tudi za zdravljenje bolečin v dlesnih, obenem pa preprečuje nastanek kariesa. Deluje namreč kot lokalni anestetik in antiseptik. Uporabite ga lahko tako, da tekočino propolisa razmažete po ustni votlini ali direktno na poškodovan predel. Zato ga lahko uporabite tudi pri herpesu na ustnicah, pa tudi za zdravljenje površinskih ran in odrgnin. Nekateri ga uporabijo za zdravljenje lažjih opeklin in glivičnih okužbah. Pomembna lastnost propolisa je namreč to, da ščiti predel in ga hitreje zdravi, saj deluje kot nekakšen naravni anestetik.