Otroška posteljica

Otroška posteljica je kos opreme, katerega otrok nujno potrebuje.

Na slovenskem tržišču lahko najdemo najrazličnejše ponudnike otroških posteljic, katere se med seboj ne razlikujejo samo po svoji obliki, funkcionalnosti, vendar tudi glede na ceno. Številne izkušnje uporabnikov oziroma staršev otrok kažejo, da dražje otroške posteljice niso tudi bolj kvalitetne, vendar velik del cene zavzema tudi znamka posteljice. Ob tem bi vam želeli svetovati, da znamka posteljice ni pomembna, pomembna je njena funkcionalnost ter udobje katerega nudi otroku ob počitku. Na samo ugodje, katerega bo nudila posteljica pa vpliva tudi trdota ležišča. Ležišče ne sme biti pretrdo, prav tako ne sme biti mehko, vendar mora biti čvrsto, kar otroku omogoči normalen razvoj. Premehko ležišče ne omogoča, da bi se lahko otrok med spanjem gibal, saj je otrok tako rekoč pogreznjen v vzmetnico in noč bolj ali manj preživi v enaki legi. Neprestano ležanje v enem in istem položaju pa lahko na otrokovemu razvoju posti vidne posledice.

otroška posteljicaNajpogosteje se posledice opazijo na obliki glave in obraza. Ker želimo, da naš otrok čim bolj mirno preživi svoje noči, mu moramo zagotoviti kakovostno otroško posteljo. Pred nakupom se lahko glede kvalitete posvetujemo s prodajalcem, lahko pa mnenja poiščemo tudi na internetu, kjer nam bodo preostali starši, ki določene posteljice že imajo, svetovali, katera je najboljša in kakšne slabosti ima določena otroška posteljica.  V prvih letih otrokovega življenja naj ima otroška posteljica ograjo, katera prepričuje, da bi otrok padel na tla in se pri tem poškodoval. Razmaki na ograji ne smejo biti preveliki, da bi lahko otrok med spanjem med ograjico potisnil glavo in si jo pri tem poškodoval. Pri majhnih dojenčkih lahko ograjo obdamo z dodatnimi blazinami, ki so mehke in otroku nudijo še dodatno udobje.

Rešitev kaj in kako narediti, da bodo otroške posteljice udobne in prijazne do otroka je veliko, le od nas je odvisno katere bomo uporabili.