Nepremičnine v Ljubljani in okolici – kdaj se nakup splača?

Kdaj se splača kupiti nepremično v centru mesta in kdaj je bolje, da se odločimo za nakup nepremičnine v neposredni okolici mesta?

Res je, da so nepremičnine izven mesta cenejše, a tako bomo za vsak manjši opravek potrebovali avto. In avto »pije«gorivo, ki ni ravno poceni. Na prvi pogled bomo tako res privarčevali z nakupom nepremičnine, bomo pa veliko več denarja zapravili na gorivu ali javnem prevozu.

nepremičnine

Po drugi strani so nepremičnine v mestu dražje, ampak imate praktično vse na dosegu roke, razen parkirišča. Sploh v strnjenih blokovskih naseljih je to lahko zelo velik problem, zlasti če vam ob nakupu nepremičnine ne pripada tudi parkirno mesto. V takih primerih se potem običajno zgodi to, da se boste naokoli vozili samo še z javnim prevozom, saj vas bo groza premakniti avto, ker se boste potem morali vsak dan najmanj 30 min ukvarjati s tem, kje bi lahko pustili avto (in ne tvegali kazni za napačno parkiranje).

Nepremičnine v mestu se vam bodo obrestovale takrat, ko imate (majhne) otroke, ki so šolo obvezni in imajo veliko popoldanskih dejavnosti, vaša služba pa je tudi v neposredni bližini in potrebujete vse prednosti, ki jih ponuja urbano mestno življenje.

Če pa ste tak tip človeka, ki vam zasebnost, razgled in umirjeno okolje pomeni več od vsega naštetega, pa so nepremičnine na obrobju mesta oz. v njegovi okolici tisto, kar zares potrebujete. Če boste imeli veliko srečo, si lahko ob tem še zagotovite tak pogled na mesto, za katerega bi ubijala večina vaših prijateljev.

Cene nepremičnin izven mestnih središč so lahko tudi do 30 % cenejše, kar se bo gotovo poznalo na vašem računu. Morda se boste morali na začetku nekoliko bolj organizirati, sploh kar se tiče vsakdanjih opravkov v mestu, morda bosta oba s partnerjem potrebovala svoj avtomobil, a narava okoli vas in mirno okolje bosta gotovo vse to odtehtala.