Mesto Ljubljana

LjubljanaLjubljana je največje in glavno mesto Slovenije in leži v njenem središču v ljubljanski kotlini ob reki Ljubljanici na stičišču alpskega in dinarskega sveta. Ljubljana, katero je arhitekt Jože Plečnik močno polepšal, ima bogato naravno ter kulturno dediščino in tudi zgodovinsko dediščino, saj je polna muzejev, galerij, trgov, palač, parkov, mostov, tu so tudi opera, gledališče in  živalski ter botanični vrt. Na jugu, na robu Ljubljane je razprostirajoče močvirnato ljubljansko barje, ki je eno največjih travnatih površin v Sloveniji, katero nudi življenjski prostor mnogim živalim in rastlinam. Ljubljana ima tudi polno parkov in travnikov, kateri zavzemajo kar 30 ha površine, največji del tega pa zavzema Park Tivoli. Ljubljana leži v središču slovenskega cestnega omrežja in povezuje mesto z vsemi deli države.

Na Grajskem griču ob Ljubljani leži Ljubljanski grad, ena največjih srednjeveških arhitekturnih znamenitosti. Ljubljanski Grad je obdan s sklenjenim obzidjem z ogelnimi stolpi, ima pa tudi dva vhodna stolpa, preko katerih so vodila dvižna vrata in grajska kapela. Grad ima razgledni stolp s katerega je lep razgled na mesto Ljubljana in njeno okolico. Ljubljanski grad je leta 1905 odkupila mestna občina Ljubljana in ga obnovila. Sedaj so na gradu možne poroke in rojstno dnevna praznovanja, tam se odvijajo razni dogodki, kulturne prireditve in razstave. Na Ljubljanski gred se je možno povzpeti z tirno vzpenjačo, ki vozi iz Krekovega trga na grad. Vzpenjača sprejme 33 potnikov in vozi po pobočju grajskega griča eno minuto. Vzpenjača se povzpne 70 metrov visoko in med vožnjo se lepo vidi del mesta Ljubljana.

Ljubljana ima tudi največje in najpomembnejše nakupovalno središče in logistični center BTC. Ta je lociran tik ob obvoznici in hkrati v cestnem obroču ob Šmartinski cesti. BTC je podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem prostora in skrbi za veliko dejavnosti na področju trgovine, zabave, rekreacije in kulture. Ponuja pa tudi storitve iz logistike in dejavnosti iz prostega časa.