Hripavost

Hripavost je pojav, ki se pojavi pri spremembi glasu. Spremembe se dobro opazijo, pri glasnem govorjenju, ki je za glas velik napor.

Najpogostejša vzroka za hripavost sta vnetje žrela in dihalnih poti ter pretirana uporaba glasu. Vnetje dihalnih poti se Vam pogosto pojavi v zimskem času, saj jih 30% povzročijo bakterije in 70% virusi, ki Vas opozarjajo, na prekomerno uporabo tablet. Vnetje žrela nastane zaradi zatekanja kisline v želodcu, ki gre nazaj v požiralnik. Pretirana uporaba glasu se Vam pojavi, ko predolgo navijate, govorite, vzklikate in pojete.

Hripavost lahko dobite tudi od zdravil kot so razna pršila za astmo, beta blokatorji in ace inhibitorji, vendar je lahko posledica tega tudi bolezni raka in ščitnice.

Podajamo vam nekaj nasvetov, ki jih upoštevajte, v kolikor nočete dobiti hripavega glasu. Ko ste v hrupu ni potrebno kričati, raje počakajte nekaj časa, jejte zdravo prehrano, ne pijte alkohola in kave.

V kolikor imate hripavost, ki je lažje oblike obisk zdravnika ni potreben, saj lahko greste le v lekarno po pastile, ki Vam bodo takoj pomagale pri izboljševanju glasu, lahko pa si skuhate čaj iz islandskega lišaja. V primeru, če čaj ne bo pomagal najkasneje v 7 ali 14 dneh je najbolje, da greste k zdravniku. Poleg čaja pomagajo tudi čebula, zelje, mleko in med.