Ginekolog se ukvarja z intimnim zdravjem žensk

Vsaka ženska mora prej ali slej obiskati ginekologa. Ginekolog namreč skrbi za intimno zdravje žensk, redni ginekološki pregledi pa so nujni za pravočasno odkrivanje morebitnih bolezni rodil. Mnoge ženske pa je obiska ginekologa strah, saj gre vendarle za intimne zadeve, o katerih se ne pogovarjamo kar vsak dan in z vsakim. Med ginekologom in pacientko mora zato obstajati zaupanje. Nekatere ženske svoje težave lažje zaupajo ginekologu, druge ginekologinji, to je pač osebna odločitev vsake posameznice. Pred prvim obiskom ginekološke ambulante pa je treba preveriti, ali želeni ginekolog_inja sprejema nove pacientke.

Kdaj prvič obiskati ginekologa? S tem vprašanjem se začnejo soočati najstnice, ko se pojavijo prve zaljubljenosti in intimna razmerja. Vsekakor je obisk ginekologa priporočljiv, ko oseba postane spolno aktivna, ko želi izvedeti več o možnih načinih kontracepcije, če ima težave z rodili, neredno menstruacijo in podobno. Vse ženske od 19. leta naprej so vabljene tudi na preventivni program za odkrivanje raka na materničnem vratu. Če še nimate svojega ginekologa in ste dovolj stare, potem ne odlašajte in čim prej preverite razpoložljivost ginekologov in se naročite na prvi pregled.

ginekolog

Ne sramujte se obiska pri ginekologu.

V ginekoloških ambulantah opravljajo preventivne in kurativne preglede, ultrazvoke in preglede nosečnic, na voljo pa so vam tudi za osebno svetovanje o intimnih zadevah. V nekaterih ordinacijah izvajajo tudi estetske posege, kamor spada lasersko zdravljenje stresne inkontinence, pomlajevanje nožnice itd. Če imate kakršnekoli ginekološke težave, potem ne odlašajte in se čim prej naročite na pregled. Naj vas ne bo sram pred ginekologom razkriti svojih težav, kajti ginekologi imajo za sabo dolga leta šolanja, vsak dan zdravijo enake in podobne težave, kot jih imate vi, zato svoje delo opravljajo strokovno in brez obsojanja.

Intimno zdravje je ključno za zdravo in kakovostno življenje, zato nikar ne pozabite hoditi na redne preglede. Tudi če se pojavijo kakšne težave, ne obupajte, saj se da vse rešiti.