Kvalitetna biološka čistilna naprava za čisto okolje

Biološka čistilna naprava je do konca tega leta obvezna tam, kjer ni možnosti priklopa na javni čistilni sistem in je še stara greznica, ki ni več legalna. Kvalitetna plastična biološka čistilna naprava je izdelana po posebnem postopku in deluje povsem enako, kot deluje čistilni mehanizem v sami naravi. Na izbiro imate dve vrsti in velikosti čistilnih naprav. Namesti se tista, ki ustreza površini objekta in količini odpadnih voda ter številu uporabnikov.

biološka čistilna naprava

Kvalitetna biološka čistilna naprava dela neumorno ves čas in upošteva količino odpadnih voda. Vpihuje s posebnim mehanizmom zrak, da se razmnožijo mikroorganizmi, ki predelajo odpadno vodo. Sama voda čista odteče naprej. Mulj pa se usede na dno, kjer ga potem kasneje komunalna služba odstrani in odpelje na predelavo v posebne prostore.

Biološko čistilno napravo se postavi izven stavbe v bližino na primer na vrt ali dvorišče, ker je dovolj močna, da zdrži tudi pritiske in vožnjo čeznjo. Ta biološka čistilna naprava je vkopana v zemljo in se je ne vidi razen majhnega prezračevalnika, ki ni moteč. Nič ne smrdi, ne oddaja zvokov in ne potrebuje veliko vzdrževanja.

Tudi če zmanjka elektrike, na katero biološka čistilna naprava deluje, bo delovala sama še naprej s pomočjo naravnih procesov. Sicer bo delovanje nekoliko počasnejše, kot če je vklopljen mehanizem na elektriko, ki tudi kontrolira koliko česa in kdaj mora vpihniti v odpadne vode, da se predelajo.

Ponavadi ta naprava deluje brezhibno in sporoči, kdaj je treba izprazniti mulj oziroma odpadno blato. Lahko pa se tudi ustavi in sicer zaradi nepravilne uporabe. To pa pomeni, da je nekdo odvrgel v školjko ali v lijak ali bide kakšen predmet, ki ni topen v vodi. Takrat se ta naprava ustavi in ne deluje več, dokler se ne odstrani ta moteč del.

Netopno pa je vse, kar voda ne more razkrojiti, to so lasje, vata, tekstil, plastika, damski vložki in podobno, kar lahko zaide v odtok odpadne sanitarne vode.