Aminokisline, nepogrešljive, pa še modne

Od nekdaj prisotne in v človeškem organizmu nepogrešljive, a nikoli bolj modne. So osnovni gradniki beljakovin in s tem osnovni gradniki življenja. Predstavljajo pomemben vir energije, skrbijo pa tudi za regeneracijo, obnovo hemoglobina, mišično moč in psihično trdnost.

Četudi poznamo prek sto aminokislin, je le 21 takšnih, ki jim pravimo proteinogene oziroma standardne aminokisline. Neesencialne aminokisline lahko organizem, če le dobi dovolj hranilnih snovi, proizvede sam, ostale, pravimo jim esencialne aminokisline, pa moramo zaužiti z beljakovinsko bogato hrano oziroma prehranskimi dopolnili. Vnos ni enoznačen, pač pa je odvisen od vsakega posameznika oziroma njegove (psiho)fizične aktivnosti.

Standardne aminokislineVečino za telo potrebnih aminokislin se nahaja v živilih živalskega in rastlinskega izvora, bolj natančno, v mesu in mlečnih izdelkih, morski hrani, stročnicah (soja, grah, leča, fižol, čičerika), žitaricah (riž, pšenica, pira), špinači, zelju, sadju nasploh, pa tudi oreščkih (arašidi, mandlji, orehi, lešniki) ter semenih. Z esencialnimi aminokislinami bogata so tudi tačas posebno zanimiva in posledično tržno uspešna živila, med njimi klorela in spirulina, maca, semena chia, jagode acai, nič manj tudi ječmenova in pšenična trava. Ti viri so toliko bolj dragoceni za vegetarijance, ki bi sicer teže zadostili potrebam po beljakovinah, posebno pa za vegane, ki se ogibajo prav vseh živil živalskega izvora in s tem tradicionalnih virov aminokislin. Je pa na trgu iz leta v leto več tudi prehranskih dopolnil, če kljub vsemu ne uspemo zadostiti vnosu aminokislin v telo.

A če so proteinski praški in čiste oblike aminokislin še pred dobrim desetletjem predstavljali pomembno dopolnilo zgolj v prehrani profesionalnih športnikov, se tačas, ko je vse več športno aktivnih in vse manj brezbrižnih do napotkov o zdravem načinu življenja, seli tudi v redno prehrano rekreativnih športnikov, vse tja do zgolj nedeljskih sprehajalcev. So pa omenjena prehranska dopolnila posebno v čislih zaradi hitre absorpcije in takojšnjega učinka. Ta namreč pri običajni visokobeljakovinski prehrani umanjka.