Kako delujejo toplotne črpalke

Ko pomislite na toplotne črpalke, ste se že kdaj vprašali kako toplotna črpalka deluje, kaj to sploh je?

V nadaljnjem branju tega članka boste izvedeli, kaj to je in pa kakšen je princip delovanja. Na kratko povedano so toplotne črpalke naprave v katero vložimo malo energije, ven pa jo dobimo več. Se pravi da so zelo ekonomične, če gledamo z vidika denarnice.

toplotne črpalke

Kako pa toplotne črpalke sploh delujejo? Na kratko povedano, je glavni princip delovanja takšen, da iz zunanjega zraka poberejo toplotno energijo, jo skoncentrirajo, ter prenesejo v naše domove.

Delovanje toplotne črpalke pa je malce bolj zakomplicirano od zgornjega stavka. Čez samo napravo mora prihajati vedno nov zrak. Skozi prostor kjer ta zrak potuje, so napeljane cevi v katerih je tekočina, ki ne more zamrzniti. Ta tekočina se segreje približno na temperaturo zunanjega zraka, recimo da je ta 5°C, ter potuje naprej proti toplotni črpalki. Toplotne črpalke to tekočino, ki ima sedaj 5°C, s pomočjo uparjevalnika segreje in upari “hladivo” ki teče v zaprtem, ločenem prostoru. Ta plin pa sedaj stisnemo s kompresorjem, s tem se dvigne tlak in pa tudi temperatura tega plina, recimo, da je sedaj temperatura tega plin 90°C. Ta topel plin pa sedaj uporabimo v kondenzatorju, ki plin ohladi in spremeni v tekoče stanje, s tem pa segreje tekočino, ki to toploto prenese v naš prostor.Hladilna tekočina, ki je prej bila v plinastem stanju, ima sedaj s pomočjo ekspanzijskega ventila, ki zadevo še bolj ohladi, -10°C. Ta pa se zopet v uparjevalniku segreje.

Se pravi, krajša in malce bolj natančna razlaga je, da toplotne črpalke delujejo tako, da vzamejo toploto okolja, jo prenesejo v hladilno tekočino, ki se uplini, ta plin stisnemo, da dobimo več toplote, to toploto uporabimo za ogrevanje stanovanja, plin se pri tem procesu utekočini in potuje nazaj na mesto, kjer se je uplinil, proces se ponovi.

Toplotne črpalke pa lahko delujejo tudi obratno. Se pravi namesto da grejejo, lahko tudi hladijo.