Tiskalniki in skenerji: obvezna oprema za vsako pisarno

Tiskalniki in skenerji so nepogrešljiva oprema vsakega resnega podjetja. Danes jih najdemo tudi v večini gospodinjstev, saj jih lahko uporabljamo v različne namene. V podjetju Shoptok se najdejo tiskalniki in skenerji vseh vrst. Na podlagi informacij, ki jih bomo navedli v spodnjem članku, se boste lažje odločili kateri je primeren za vas.

tiskalniki in skenerji

Tiskalniki

Tiskalniki in skenerji se razlikujejo po namenu uporabe. Najprej si poglejmo kako lahko uporabljamo tiskalnike. V pomoč vam bodo predvsem pri izdelavi tiskanih kopij dokumentov in slik, pa tudi za tiskanje poročil, predstavitev in drugih vrst poslovnih dokumentov. Domača raba tiskalnika je namenjena tiskanju učnega gradiva, receptov in drugih dokumentov, ki so pomembni za gospodinjstvo. Spodaj si lahko ogledate najpogostejše vrste tiskalnikov in ugotovite kateri bi ustrezal vašim potrebam.

1. Brizgalni tiskalniki se uporabljajo za tiskanje dokumentov in slik. So najpogostejši tip tiskalnikov in delujejo tako, da na papir razpršijo drobne kapljice črnila. Omogočajo barvno ali črno-belo tiskanje.
2. Laserski tiskalniki se uporabljajo za tiskanje večjih količin dokumentov, saj so hitrejši in učinkovitejši od brizgalnih tiskalnikov. Za prenos tonerja na papir uporabljajo laser.
3. Multifunkcijski tiskalniki združujejo zmogljivosti tiskanja, skeniranja, kopiranja, včasih pa tudi faksiranja. V eni napravi dobite vse, zato so taki tiskalniki primerni za okolje, v katerem je naš prostor omejen.
4. Tiskalniki fotografij imajo posebno zasnovo za tiskanje visokokakovostnih fotografij. S pomočjo specializiranega črnila in papirja izdelajo žive in dolgotrajne natise.
5. 3D tiskalniki tiskajo tridimenzionalne predmete. Namenjeni so izdelavi majhnih serij predmetov, kljub temu pa ponujajo visokokakovostne in visokoločljive elemente.
6. Termični tiskalniki/tiskalniki za nalepke so praktične naprave, ki so iz dneva v dan bolj priljubljene. Obstajajo industrijski, namizni in prenosni termični tiskalniki. Vsak od njih ima drugačen namen, velikost, učinkovitost in hitrost tiskanja.
7. POS tiskalniki spadajo v posebno kategorijo termičnih in matričnih tiskalnikov. Namenjeni so tiskanju vseh vrst izpisov nefiskalnega dela.
8. Iglični/matrični tiskalniki so izjemni za tiskanje velikega števila dokumentov brez zapletene grafike in barv. So izjemno učinkoviti in imajo nizke obratovalne stroške, poleg tega pa tiskajo na različne materiale in ustvarijo več kopij enega dokumenta.
9. Risalniki/ploterji omogočajo ustvarjanje različnih vrst izpisov v izjemno velikem formatu. Uporaba je namenjena predvsem potrošnikom, ki gravirajo, režejo ali ustvarjajo slike iz vseh vrst materialov.

Tiskalniki in skenerji se lahko združijo v obliki multifunkcijske naprave.

Skenerji

Da boste razumeli razliko med tiskalniki in skenerji, si poglejmo v kakšne namene uporabljamo skener. Omogoča nam digitalizacijo slik in dokumentov ter elektronsko shranjevanje in skupno rabo računov, pogodb itd. Doma jih uporabljamo za skeniranje fotografij, umetniških del in nekaterih osebnih dokumentov. Poglejmo si razlike med glavnimi vrstami skenerjev:

1. Ploski skenerji so najpogostejši tip skenerja, ki se uporablja za skeniranje dokumentov in fotografij. Deluje tako, da list položi na stekleno površino in ga nato skenira s tekočim trakom.
2. Fed-sheet skenerji so zasnovani tako, da optično prebirajo več strani hkrati, zato so primerni za optično branje večjih količin dokumentov.
3. Prenosni skenerji so namenjeni uporabi na poti. So majhni in lahki, zato so idealni za skeniranje med potovanjem ali za uporabo v domači pisarni.