Ali so kontaktne leče primerne za vas?

Običajno lahko skoraj vsakdo nosi kontaktne leče, kar omogoča neprestan razvoj tehnologije ter s tem iskanje še neodkritih rešitev korekcije vida. Vseeno mnogi okulisti opozarjajo, naj slednje predstavljajo le dopolnilo očalom. To pomeni, da naj očala vedno ostanejo osnovni pripomoček za korekcijo vida, kontaktne leče za oči pa uporabljajte le takrat, ko opravljate aktivnosti, kjer vas očala ovirajo. Na drugi strani mnogi menijo, da je vsakodnevna raba leč popolnoma primerna in neškodljiva. V vsakem primeru vam svetujemo, da poslušate svoje telo ter oči in se na podlagi lastnih občutkov odločite, katera rešitev vam bolj ustreza. Tako očala kot leče imajo svoje prednosti ter slabosti, vse pa je na koncu odvisno od posameznika, ki jih nosi.

kontaktne leče

Kontaktne leče so primerne za posameznike z različnimi težavami z vidom, npr. za tiste,  ki jih muči kratkovidnost. Tovrstne leče so v sredini tanjše kot ob robovih, saj tako pomagajo svetlobo usmeriti stran od središča leče očesa. Z uporabo leč, ki so debelejše v sredini ter tanjše na robovih pa je mogoče popraviti daljnovidnost. V zadnjih letih je mogoče s kontaktnimi lečami urejati tudi astigmatizem, tj. zamegljenost vida na vseh razdaljah. Leče izkoriščajo naravno moč mežikanja ter tako ostajajo na mestu, posamezniku pa nudijo jasen in zanesljiv vid.

Prednosti kontaktnih leč je več – so izjemno neopazne, med aktivnostmi pa posameznika ne ovirajo. Zato predstavljajo odlično rešitev za športnike ter tiste, ki so vsak dan zelo aktivni ter mobilni. Medtem, ko se očala lahko zlomijo ali izgubijo, z lečami to ni mogoče. Slednje vas tudi ne bodo drgnile na nosu ali za ušesi. Rešijo tudi težavo z vidom pri kotičkih očesa, tako da so v tem primeru veliko bolj praktične.

Svetujemo vam, da se z izbranim okulistom posvetujete o obeh možnostih ter se odločite za tisto, ki vam najbolj ustreza. Nošnjo očal oz. kontaktnih leč prilagodite predvsem vašemu načinu življenja.