Sladkorna bolezen je pogosta kronična bolezen

Obstaja veliko kroničnih bolezni, med katerimi so nekatere bolj, druge pa manj pogoste. Med bolj pogoste in tudi poznane kronične bolezni spada sladkorna bolezen. Gre za vrsto kronične bolezni, ko ima oseba povišano vrednost glukoze, torej sladkorja v krvi. Pri zdravem človeku se glukoza absorbira v črevesju in preide v krvni obtok. Zaradi tega se poviša koncentracija glukoze v krvi in to je znak, da se začne sproščati inzulin. Inzulin proizvaja trebušna slinavka. Inzulin nato vzame glukozo in jo uporabi kot vir energije. Če telo ne proizvaja inzulina ali pa se celice na inzulin ne odzivajo, to privede do večjih količin glukoze v krvi in posledično do sladkorne bolezni.

Razlogi za sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen se lahko pojavi zaradi različnih razlogov. Delimo jo na več vrst, ki se med seboj razlikujejo po načinu nastanka. Obstaja tip 1, tip 2 in gestacijska sladkorna bolezen. Pri tipu 1 gre za nezmožnost proizvodnje inzulina, ker se celice, ki izdelujejo inzulin v trebušni slinavki uničijo. Torej gre za pomanjkanje inzulina. Tip 2 nastane, ker se telo ne odziva na inzulin. Na začetku je morda dovolj inzulina, ampak odziv nanj ni primeren. O gestacijski sladkorni bolezni pa govorimo, ko gre za  pojav v nosečnosti zaradi hormonov posteljice. Po porodu v veliki večini izgine.

Sladkorna bolezen se lahko pojavlja na več načinov. Pri tipu 2 so simptomi bolj blagi, pri tipu 1 pa že zelo izraziti. Pogosto se pojavlja povečana žeja in pogostejše uriniranje. Lahko se pojavi tudi povečana lakota. Simptom pri sladkorni bolezni, pa je lahko v nasprotju s splošnim prepričanjem tudi hitra izguba telesne teže, pa tudi utrujenost, razdražljivost, meglen vid, glavoboli in počasno celjenje ran. Ker so to simptomi, ki lahko kažejo na več bolezni, je treba za diagnozo obiskati zdravnika. Tam opravijo primerne preiskave, ki diagnozo potrdijo ali pa najdejo drug razlog za vaše težave.