Peleti so najboljša ogrevalna rešitev

V množici ogrevalnih možnosti, ki se pojavljajo v zadnjem času, so pomembno mesto zasedli peleti.

peleti

Peleti so del lesa, ki se ga ni dalo porabiti nikjer drugje, zato ga lahko porabimo za ogrevanje prostorov. Ker so cenovno precej ugodna možnost ogrevanja in ker jih je lahko shranjevati, so se v zadnjem času precej razmahnili. Kar nekaj ljudi je že zamenjalo svojo staro peč in uvedlo tako, ki greje na pelete. Vsaka peč namreč ni primerna za tovrstno kurjavo, peleti zahtevajo posebno vrsto peči.

Peleti so večih vrst in tudi različnih kvalitet. Najbolj pogosti so smrekovi in bukovi peleti, saj je sta smreka in bukev tudi v Sloveniji precej razširjeni vrsti lesa. Kar pa se tiče kvalitete, moramo biti malenkost bolj pozorni na samo vsebino vreče. In sicer, kar nekaj ponudnikov skuša malenkost goljufati pri pridelavi in prodaji, zato med pelete vmešajo druge snovi, ki so cenejše od odpadkov lesa, posledično pa kupcu povzročijo nemalo težav. Taki peleti namreč ne bodo dobro goreli, ogenj bo neprestano ugašal, vi pa boste morali ves čas paziti in spremljati situacijo. Ker se cene ne razlikujejo toliko kot kvaliteta, je morda zato bolje, da poiščete proizvajalca, čigar peleti dobro gorijo, in pri njem tudi ostanete. V nasprotnem primeru si lahko nakopljete nemalo težav v primeru, da kupite večjo količino materiala naenkrat. Peleti, ki ne gorijo, vam bodo namreč prej v breme kot v veselje. Poleg tega jih boste morali nekje skladiščiti, prodali pa jih boste razmeroma težko glede na ponudbo, saj bo vsakemu jasno, da je očitno z njimi nekaj narobe.

Najbolje je torej poiskati proizvajalca, katerega kvaliteta izdelave je zadovoljiva, cesna pa vseeno znosna. Le na ta način bo ogrevanje s peleti ugodno in enostavno ter ga nikoli več ne boste želeli zamenjati.