Odpravite zatekanje nog

Zatekanje nog je zelo pogost pojav, ki ga večkrat srečamo v toplejših mesecih. Zatekanje nog se pogosto pojavi pri tistih, ki večino dneva sedijo ali stojijo pri miru. Seveda pa je lahko težava globlja in je zatekanje nog pravzaprav posledica kakšne druge, bolj resne bolezni. Takšno težavo lahko na primer povzroči hormonsko neravnovesje, kar lahko jasno vidimo pri nosečnicah, katerim pogosto zatekajo noge. Zatekanje nog je lahko tudi posledica resnejših bolezni jeter ali ledvic, prekomerne telesne teže, srčnega popuščanja, … Kako si lahko pomagate, kadar vam otečejo noge, si preberite spodaj! Nasveti veljajo seveda za tiste, ki imajo takšne težave zaradi predolgega sedenja ali stanja.

zatekanje nog

Zatekanje nog lahko odpravite že tako, da se med večurnim sedenjem večkrat sprehodite in da med sedenjem nimate prekrižanih nog, saj to zavira cirkulacijo krvi. Če imate možnost, potem noge dvignite od tal na kakšen drug stol ali višji predmet. Težava bi lahko bila tudi preveč slana hrana, tako da, če jo radi uživate, potem poskusite zmanjšati količino vnesene soli. Ne boste verjeli, ampak za zatekanje nog je lahko kriva tudi vaša garderoba! Če nosite oblačila, ki so zelo tesna, le-ta ustvarjajo pritisk na vaše žile, zato je kroženje krvi upočasnjeno, tekočina pa vam zastaja v nogah. Isto seveda velja tudi za vaša obuvala – naj bodo dovolj široka, gospe pa se raje izogibajte celodnevnemu pohajkovanju v visokih petah. Seveda vam bo koristila tudi zmerna športna aktivnost in razgibavanje, kar pospeši cirkulacijo, prav tako pa s tem poskrbite za odvečno telesno težo, ki je morda prav tako vzrok za zatekanje nog.
Nasvetov je torej malo morje, zato ne čakajte in začnite misliti na svoje noge! Če vam zgornji nasveti ne bodo pomagali, potem je zagotovo primeren čas, da se odpravite k zravniku in mu pojasnite kakšne težave imate.