KAM V AVTU NAMESTITI AVTOSEDEŽ?

AvtosedežiNa videz preprosto, vendar zelo pomembno vprašanje, saj lahko nepravilna izbira prostora namestitve avtosedeža prinese hude posledice.

Najprej se je treba odločiti, ali bomo otroka vozili na sprednjem sedežu, ali pa na zadnjih, avtosedeži so lahko namreč nameščeni praktično na vseh sedežih v avtomobilu. V primeru, da se v avtu pogosto vozimo sami z otrokom, je otroka najenostavneje imeti na sopotnikovem sedežu, saj ga lahko tako kar med vožnjo potolažimo, mu damo v roke igračko, stekleničko, dudo … Otrok nas ima tudi v vidnem polju, zato se tudi bolje počuti. Če se odločimo otroka prevažati na sopotnikovem sedežu, je treba OBVEZNO izklopiti varnostne blazine (airbag), saj lahko v primeru trka blazina otroka poškoduje, ali pa ta celo umre. Iz vidika varnosti je tako vseeno bolje, če imamo otroka pripetega na zadnjem sedežu, saj je to mesto v primeru čelnega trka veliko varnejše. Vendar je potrebno vedeti, da se lahko na sopotnikov sedež namestijo samo avtosedeži,  v katerih otrok gleda proti zadnjemu delu avtomobila, torej sedeži skupine 0+ in 0-1, ostali avtosedeži pa morajo biti obvezno nameščeni na zadnjih sedežih, saj drugače ogrožamo otroka.

Če otroka prevažamo na zadnjih sedežih, imamo na voljo sedež za nami ali pa desno od nas, pri nekaterih avtomobilih pa še srednji sedež. Ta je najmanj varen, saj lahko otrok v primeru trka med prednjima sedežema poleti v armaturo ali zadene steklo, kar je lahko smrtno nevarno. Najvarnejša pozicija je pozicija za voznikom, saj, pa naj se sliši še tako grozno, voznik v primeru nesreče nagonsko odreagira tako, da poskuša rešiti svojo stran avtomobila oziroma sebe. Zato je najbolje, da za namestitev izberemo sedež za nami. Če se v vozilu vozimo sami z otrokom, je lahko to precej nepraktična izbira, saj otroka med vožnjo ne vidimo in mu zato tudi ne moremo pomagati, če kaj potrebuje. Če želimo vseeno imeti nadzor nad njim, obstajajo posebna ogledala, s katerimi lahko, tudi če je otrok nameščen za našim sedežem, vidimo, kaj počne. Zavedajte pa se, da se je v primeru, da je treba otroku kaj dati ali karkoli popraviti, najbolje in najvarneje ustaviti, saj ni vredno tvegati tako vašega kot tudi življenja otroka zaradi dude, ki je padla na tla.

Avtosedeži tako ne morejo in ne smejo biti nameščeni kar brez premisleka in tam, kjer nam je najenostavneje. Najprej je treba imeti v mislih varnost otroka in nas samih, šele nato pa pomisliti na to, kaj bi nam v danem trenutku najbolj ugajalo.