Energetske rešitve za okolju prijazen in varčen dom

Obnovljivi viri energije, učinkovite energetske rešitve, varčevanje z energijo, prezračevalne naprave, sončne elektrarne,.. To so besedne zveze o katerih se v zadnjem času govori praktično vsepovsod. Ste tudi vi med tistimi, ki razmišljajo o vgradnji toplotne črpalke, sodobnem prezračevalnem sistemu ali pa namestitvi sončnih celic? Potem ste na pravem mestu. Podjetje Ekofrank namreč ponuja kakovostne energetske rešitve po ugodni ceni. Če ste s tovrstnimi sistemi že seznanjeni, si lahko ogledate njihovo ponudbo tukaj: https://www.ekofrank.si.

V kolikor pa spadate med tiste, ki bi radi sledili trendom, a vendarle z energetskimi sistemi še niso najbolj seznanjeni, pa vam v nadaljevanju predstavimo, kakšne vrste energetsko varčnih sistemov so na voljo.

Kaj vse zajemajo energetske rešitve?

V zadnjem času je vse več govora o trajnosti in varčevanju na vseh področjih. Poudarja se, da moramo varčevati z vodo in hrano, da moramo biti trajnostni pri oblačilih, da moramo skrbno ločevati odpadke. Še posebej pa se opozarja na varčevanje z energijo in obnovljive vire. Predvsem vire, ki so prijazni do okolja ter bodo poskrbeli za varovanje planeta tudi za prihodnje generacije. Pri tem se izpostavlja sodobne energetske rešitve, ki uporabljajo električno energijo in so v zadnjem obdobju glavno gonilo praktično vsega. Kaj vse pa torej spada pod energetske rešitve?

Ko govorimo o učinkovitih energetskih rešitvah imamo v mislih toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in ogrevanje vode, sončne elektrarne, IR panele, prezračevalne sisteme, hladilne sisteme, pa tudi električne avtomobile in e-polnilnice ter pametne hiše. Gre torej za rešitve, s katerimi lahko privarčujete in pridobite električno energijo. Hkrati pa uporabljate obnovljive vire energije in zmanjšate emisije toplogrednih plinov ter prispevate k dobrobiti okolja. V nadaljevanju smo predstavili nekaj primerov delovanja energetskih rešitev.

Energetske rešitve

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in vode

Toplotne črpalke so v zadnjih letih resnično pridobile na priljubljenosti. Dan danes lahko rečemo, da so poleg drv, plina in kurilnega olja že v samem vrhu naprav za ogrevanje. V prihodnosti pa bodo najverjetneje celo prevladovale. Zakaj pa so tako priljubljene?

Kot prvo je potrebno izpostaviti, da gre za energetske rešitve, s katerimi je mogoče znižati stroške ogrevanja za 50 do 80 odstotkov. Sama investicija pa je ugodna in se lahko povrne v šestih ali sedmih letih. Že to je zadosten razlog, da se ljudje množično odločajo za vgradnjo toplotnih črpalk. Poleg nižjih stroškov pa so toplotne črpalke vrsta ogrevanja, ki je samodejna. Ni potrebno torej dovajati nobenega goriva ali drv, prav tako pa ni potrebno čiščenje odpadkov.

Ogrevanje prostorov in vode na tak način je hkrati enakomerno in enostavno, zraven tega pa še izredno varčno. Pri ogrevanju s toplotno črpalko namreč porabite izredno malo električne energije. Zmanjšate pa lahko tudi emisije CO2, in to kar do 60 odstotkov, kar pomeni, da izredno dobro vplivate tudi na okolje in čist zrak za prihodnje generacije.

Sončne elektrarne poskrbijo za brezplačno električno energijo

Med učinkovite energetske rešitve zagotovo spadajo tudi sončne elektrarne, za katere energetiki radi poudarjajo, da so naložbe za prihodnost. S pomočjo sonca zagotavljajo brezplačno električno energijo za ogrevanje, hlajenje in vse ostale električne naprave. To pomeni, da če izberete sončne elektrarne, boste sami proizvajali električno energijo, kar bo pomenilo, da za energijo ne boste imeli nobenih stroškov. Poleg tega pa je tovrstna rešitev izredno varčna in varuje okolje. Koristite namreč tehnologijo, ki uporablja obnovljive vire in iz narave ustvarja nov vir energije.

Gre za investicijo, ki se povrne v približno sedmih letih. Ker je energetsko varčna in prijazna do okolja, pa lahko zanjo dobite tudi subvencijo ali Eko kredit. Sončne elektrarne so primerne tako za večje poslovne objekte kot tudi tovarne, stanovanjske bloke in hiše.

Energetske rešitve

Kakovostni prezračevalni sistemi za svež zrak in manj vlage

Tretja v vrsti energetskih rešitev pa so prezračevalni sistemi. Ti so dan danes vgrajeni že v vse novogradnje. Zelo radi pa jih izberejo tudi vsi tisti, ki obnavljajo hiše ter tisti, ki se srečujejo z vlago v hiši ali stanovanju.

Gre za energetsko učinkovite naprave, s katerimi je mogoče kontrolirano prezračevati prostore, brez da bi sploh odprli vrata ali okna. Prav tako pa so prezračevalni sistemi izredno varčna izbira. Poskrbijo namreč za manjšo izgubo toplote, saj se toplota med prezračevanjem vrača v prostor. Na tak način lahko v hišo ali stanovanje konstantno dovajate svež zrak in imate najboljši možen toploten izkoristek. To pa posledično doprinese tudi k nižjim stroškom ogrevanja.

Učinkovita izraba energije z nizkimi stroški

Če povzamemo, vse zgoraj omenjene energetske rešitve torej doprinesejo k manjšim stroškom, boljši izrabi energije, so naložba za prihodnost in so prijazne do okolja.

Katero izbrati pa je pravzaprav v veliki meri odvisno od tega, kaj si želite oziroma kaj potrebujete, kakšne so vaše finančne sposobnosti ter kaj vam omogočajo vaši prostori. Da bo vaša izbira čim boljša, se obrnite na podjetje Ekofrank, kjer vam bodo znali strokovno svetovati in rešitve tudi kakovostno izvesti.

Energetske rešitve