Čistilne naprave za čiščenje odpadne vode

Sodobni svet se v primežu posledic človeške dejavnosti ves čas sooča tudi s posledicami vidnih na različnih delih ekosistemov. Onesnaženost tal, zraka in vode sodijo med pereče problematike sodobnega časa. In temu sledijo tudi spremembe zakonodaje, kamor sodijo tudi čistilne naprave, ki postajajo obveza vsakega posameznika.

Kaj so čistilne naprave?

Čistilne naprave so naprave, ki jih uporabljamo za prečiščevanje odpadnih voda. Če je nekoč veljalo, da lahko odpadne vode gospodinjstvo usmeri kamorkoli, danes to ne velja več. Strožja zakonodaja od vsakega posameznika zahteva ustrezno ravnanje – bodisi priključitev na javno kanalizacijo, bodisi namestitev čistilnih naprav. Pri tem je potrebno poudariti, da slednje lahko namestite samo v zgradbe, kjer odpadne vode ni možno speljati v kanalizacijsko omrežje oziroma gradnja slednjega v kratkem časovnem obdobju ni mogoča. Pred načrtovanjem morate torej pridobiti mnenje podjetja, ki je nosilec kanalizacijskega omrežja v vašem kraju.

 

čistilne naprave

 

Kdo naj namesti male čistilne naprave?

Male čistilne naprave sodijo med naprave, ki uporabljajo žive biološke organizme za prečiščevanje odpadnih voda. Njihova namestitev je relativno enostavna, zanjo se odločajo gospodinjstva, ki so oddaljena od javnih kanalizacijskih sistemov za odpadne vode, pa tudi kmetije.

Na kaj biti pozoren?

Pri izbiri male čistilne naprave morate biti pozorni predvsem na število oseb v gospodinjstvu, katerih odpadne vode bodo vezane na čistilno napravo. Seveda pa morate imeti za namestitev take naprave tudi zadostno količino prostora. V primeru, da vas namestitev naprave zanima, se obrnite na strokovno skupino, ki bo naredila načrt vgradnje sistema in skupaj z vami izbrala primerno velikost naprave.

Prav tako bodite pozorni pri izbiri dobavitelja, kjer se osredotočite tudi na podporo po sami vgradnji naprave v vašem domu. In ne pozabite – cena ne pove vedno vsega, preveriti je potrebno tudi morebitne skrite stroške. Vsak proizvajalec mora zagotoviti slednje standardom – to slednje potrjujejo različni certifikati, pa tudi preverjanja, ki jih opravljajo akreditirane institucije. Postavljanje naprave zaupajte strokovni ekipi, ki delo dobro pozna, saj boste imeli ob napakah pri vgradnji lahko opazne tudi posledice ob neustreznem čiščenju odpadnih voda, ki jih boste morali kasneje sanirati, da boste dosegli skladnost.