Boleče grlo in vzroki za nastanek te težave

Eden izmed precej pogostih pojavov, predvsem v hladnejših mesecih, je boleče grlo. Če vas zanima, zakaj do tovrstne bolečine sploh pride in kako si pomagati v primeru bolečega grla, se odpravite na priloženo povezavo, kjer boste našli vse potrebne informacije. Za nastanek bolečin v grlu je možnih več vzrokov, najpogosteje pa gre za okužbo zgornjih dihal. Prav tako se bolečine v grlu pogosto pojavijo ob angini, ki je lahko znak okužbe z virusi ali bakterijami.

boleče grlo

Okužba z bakterijami in bolečine v grlu

V 5-15% so za bolečine v grlu pri odraslih odgovorne bakterije, medtem ko je pri otrocih odstotek še nekoliko višji. V večini primerov gre za okužbo z beta hemolitičnim streptokokom skupine A. Praviloma je bakterijsko okužbo težko ločiti od virusne, razen z odvzemom brisa žrela. Za okužbo z bakterijami so značilni simptomi, kot so boleče grlo, povišana telesna temperatura (nad 38°C), povečane bezgavke na vratu in gnojni čepki na mandljih. Kadar se naštetim simptomom pridružijo še izcedek iz nosu, hripavost ali pordele beločnice, pa gre najverjetneje za okužbo z virusi in ne bakterijami.

Boleče grlo zaradi okužbe z virusi prehlada ali virusi gripe

Izjemno pogosto do bolečin v grlu pride zaradi prehlada oziroma nahoda, ki je virusna okužba zgornjih dihal. Sicer gre večinoma za neškodljivo okužbo, ki jo spremljata izcedek iz nosu in bolečine v grlu. Poleg naštetega se pojavijo še kihanje, kašelj, težko požiranje, rahel glavobol, rahlo povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje. Znaki prehlada pa praviloma izzvenijo v sedmih do desetih dneh brez zdravljenja. Boleče grlo pa se pojavi tudi pri okužbi z virusi gripe. Poleg tega so simptomi okužbe z virusi gripe še nenadna visoka telesna temperatura, bolečine v sklepih, suh in dražeč kašelj, glavobol, izguba apetita, driska in bolečine v trebuhu, težave s spanjem in bruhanje.